Geri

DÜŞÜK BİR ORANLA UYGULANMALI

Düzenlemeyle ilgili açıklama yapan GETOB Başkanı Mustafa Deliveli, “Turizmciler olarak rekor dediğimiz 2019’dan sonraki iki sezonda pandeminin yaralarını ciddi derecede hissettik. Bu sezon beklentilerin üzerine çıktık fakat bu 2 yıllık kaybımızı kapatamadık. Bu yüzden konaklama vergisinin en azından daha düşük bir oranla başlamasını ve kademeli olarak uygulanmasının sektöre daha faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.


Deniz, kum, güneşin yanı sıra kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri, lüks tesisleriyle gözde turizm merkezi olan Marmaris, sezon boyunca farklı ülkelerden gelen turistleri ağırladı. Doğa harikası koylarıyla, misafirlerini unutamayacakları bir tatil sundu. 2019 sonunda Thomas Cook'un iflası, 2 yıl pandemi ve son olarak da Rusya-Ukrayna savaşı yüzünden zor günler geçiren turizmciler, bu sezon rekora koştu.

 
YÜZDE 2 VERGİ ALINACAK

Ancak, 2019 yılında çıkarılan ve ertelenen konaklama vergisine ilişkin yasal düzenleme 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olması turizmcilere ve vatandaşlara yük olacak. Gelir İdaresi Başkanlığı konaklama vergisinin nasıl uygulanacağına dair tebliğ taslağı hazırladı. Buna göre otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla evi kamping gibi tesislerden yüzde 2 oranında ‘Konaklama Vergisi’ alınacak. Cumhurbaşkanının, bu oranı bir katına kadar artırma, yarısına kadar indirme, bu sınırlar içinde farklı oranlar tespit etme yetkisi bulunuyor. Buna göre, gerek acentalar üzerinden gerekse doğrudan konaklama tesisleri tarafından sunulan hizmetlerde, hizmetin konaklayana sunulması vergi alınmasını gerektirecek.

2 SEZONLUK KAYBI 1 YILDA KAPATMAK MÜMKÜN DEĞİL

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Mustafa Deliveli, konaklama vergisiyle ilgili açıklama yaptı. Marmaris’in bu sezon beklentilerin üzerine çıktığını kaydeden GETOB Başkanı Deliveli, önceki yıllarda alınan yaraların sarılmadığını dile getirdi. Konaklama vergisinin kademeli olarak uygulanmasının daha yararlı olacağını vurgulayan Mustafa Deliveli, “Turizmciler olarak, rekor dediğimiz 2019’dan sonraki iki sezonda pandeminin yaralarını ciddi derecede hissettik. 2 sezon turizmde derin yaralar açtı. Bu sezon Marmaris olarak beklentilerimizin üzerine çıktık. Fakat 2 sezonluk kaybımızı 1 sezonda kapatmamız mümkün değil” dedi.



KADEMELİ UYGULANMASI DAHA FAYDALI

Konaklama vergisinin kademeli olarak uygulanması gerektiğini belirten Deliveli sözlerine şöyle devam etti: “Turizmciler yavaş yavaş borçlarını ödemeye başladı. Eski gücümüze dönmemiz için birkaç sezon daha gerek. Bu yüzden konaklama vergisinin en azından daha düşük bir oranla başlamasını ve kademeli olarak uygulanmasının sektöre daha faydalı olacağını düşünüyoruz” (Kaynak : Yenisayfa/MİKAİL ZEYBEK)

DÜŞÜK BİR ORANLA UYGULANMALI