Geri

SCHAUİNSLAND REİSEN KORONA KRİZİNİ NASIL ATLATACAK?

Alman tur operatörü Schauinsland Reisen'in CEO'su Gerald Kassner Covid-19 salgınını sağlam finansman, esnek otel sözleşmeleri, azaltılmış ön ödemeler ve iyi servisle atlatacaklarını açıkladı.

2020’de 889 milyon euro kayıp yaşadı

Alman iş ve turizm dergisi fvw'ye konuşan Duisburg merkezli tur operatörünün CEO'su Kassner, ekim ayında sona eren finansal dönemde gelirlerinin yüzde 63 düşüşle 511 milyon euroya, müşteri sayısının ise yüzde 68 düşüşle 529 milyon euroya gerilediğini açıkladı. Şirket, 2019 yılında 1,4 milyar euro gelir, 1,6 milyon müşteriye ulaşmış, 51 milyon euro da kar elde etmişti. 

‘’Schauinsland finansal olarak sağlam kaldı’’

Schauinsland Reisen'in bu kayıp yaşadığını kaydeden Gerald Kassner, ancak 230 milyon euro öz sermayeye sahip olan şirketin finansal olarak sağlam kaldığını ifade etti. Kassner, ''Krizin en başından, bu krizin uzun süreceğini fark ettik ve Alman Devlet Bankası'ndan (KfW) kredi kullandık.'' dedi.

Sundair’deki hisselerini sattı

Bunun yanında yüzde 50 hisseye sahip oldukları küçük charter şirketi Sundair'deki hisselerini şirket iflas etmeden önce sattıklarını kaydeden Kassner, ''Bunu mümkün olan en verimli iflas korumasını sağlamak için yaptık. Buna karşın Sundair'i desteklemeye devam edeceğiz. Şirketle olan stratejik ortaklığımızı sürdürecek, tüm rotaların satışını yapmaya devam edeceğiz.'' dedi.

Condor’a kapıyı açık bıraktı

Aralık ayında iflas korumasından çıkacak ve yatırımcı arayışına girecek olan Condor'da hisse alımı için açık kapı bırakan Gerald Kassner, ''Pazar koşulları değişiyor ve 2021'de de değişmeye devam edecek. Dolayısıyla bekleyip göreceğiz. Condor'dan hisse almayı genel olarak dışlamıyorum.'' ifadelerini kullandı.

Esnek otel kontratları

Gerald Kassner'in Covid-19 döneminden sağlam çıkmak için öne çıkaracağı yaklaşımlardan birisi de az garantili esnek otel kontratları olacak. Kassner, ''Diğer tur operatörleri ortada olmadığı için koronadan önce yeni otellerle önemli kontratlar yaptık. Tedarikte daha esnek hale geldik, garantili kontratların oranını azalttık. Bu uçuşlar için de geçerli. Artık herkes daha esnek olmalı.'' şeklinde konuştu.

‘’Geniş ölçekli otel iflasları olmaz’’

Bazı otellerden hala alacakları olduğunu ve bu alacakları 2020-21 sezonuna aktardıklarını kaydeden Kassner, geniş ölçekli otel iflasları olacağına inanmadığını söyledi. Gerald Kassner, ''Otel işletmecilerinin çoğu iyi çıkardı ve ya bankalara ya da mülk sahiplerine borçlandı. Dolayısıyla otellerin iflas etmesine izin vermeyecekler.'' dedi. 

Önümüzdeki sezona ilişkin de görüşlerini paylaşan Kassner, şu noktaların altını çizdi:

222021 son dakika senesi olacak’’

Bu kış geçtiğimiz kış sezonundan çok daha kötü olacak. Ancak 2021 yaz sezonunda daha fazla iş yapacağımıza inanıyorum. Çünkü insanlar seyahat etmek istiyor. Şu açık ki, 2021 son dakika satış senesi olacak. Ancak ürün, risk ve likidite açısında doğru pozisyon alırsak rezervasyonlar toparlanır toparlanmaz harekete geçebiliriz.

Müşteriye daha fazla alan, daha fazla mahremiyet

Schauinsland Reisen 2021 yılında misafirlerine daha fazla alan, daha fazla mahremiyet ve otel-havalimanı arasında daha fazla daha ucuz özel transfer imkanı sunacak. Konaklama konusunda ise mutfaklı konaklama modellerini öne çıkaracak. Şirket, bu tip konaklama modellerinin sadece komşu ülkelerde değil; İspanya, Yunanistan, Mısır ve Türkiye gibi ülkeler de olduğunu insanlara göstermeyi hedefliyor.  (turizmguncel)

SCHAUİNSLAND REİSEN KORONA KRİZİNİ NASIL ATLATACAK?