Datça

”Tanrı, uzun ömürlü olmasını dilediği kulunu Datça’da yaratır.” Heredot.

TARİHÇE: M.Ö.VII.Y.Y.’da Ege adalarından gelerek İONYA’nın güney kıyılarına yerleşen DOR’lar tarafından kurulmuştur. Datça ve çevresi çok eski bir tarihe ve medeniyete sahiptir. Ünlü heykeltraş PROKSTEL burada yaşamıştır.

Şehirde Apollon ve VENÜS adına yapılmış çeşitli mabetler, büyük tiyatro, oyun ve toplantı yerleri bulunmaktadır. Zamanın en ünlü tıp merkezi DATÇA’dadır. Çevreye göre rutubet oranı az, nefis havası ve şifalı suları ile Datça, yaşanılmaya değer bir yerdir.

ULAŞIM: Dalaman ve Bodrum-Milas Havalimanı vasıtasıyla Türkiye’ye gelen turistlerin Muğla-Marmaris yolu ile Datça’ya ulaşmaları mümkündür. Ayrıca Bodrum ve Marmaris’ten Datça’ya feribotlarla denizden seferler yapılmaktadır.

GÖRÜLECEK YERLER:

KNİDOS: Meşhur Coğrafya bilgini STRABON’un deyimi ile ”Yarım adaların en güzeli üzerinde tanrıçaların en güzeli” için kurulmuş bir kenttir. Knidos, Datça yarım adasının en batı ucundaki Reşadiye Burnu üzerinde bulunur. Halikarnassos’un Dor Hexapolis (Altı kent)’den çıkarılışından sonra karada kalan tek kenttir. Dor Hexapolis’in en kutsal yeri, Apollon tapınağı buradadır.

Heredotos’a göre Knidos SPARTA’dan gelen kolonistler tarafından kurulmuştur. STRABON, Knidos kentinin teraslar üzerine kurulduğunu ve bir Antik Tiyatro gibi denizden AKROPOLİS’e doğru yükseldiğini belirtir. Tarihin en önemli Astronom ve Matematikçilerden EUDOKSOS (M.Ö. 4000) ve ünlü mimar SOSTRATO Knidos’ludur.

Knidos kenti ünlü heykeltraş PRAXİTALES’e ait APHRODİTE heykeli ile ünlüdür. Kent’in bir başka heykelcilik şaheseri bugün British Museum’da sergilenen yine PRAXİTALES’e ait (Knidos Aphrodite)’dir. Eski Knidos kenti, Datça iskelesinin hemen yanında kurulu bulunmaktaydı. Yeni Knidos’un kent planı ise hipodomik plan özellikleri taşımaktadır.

Üç kapıya sahip olan kent surları iyi korunmuştur. Ancak; kentin kuzeyindeki Antik tiyatronun doğu kesimi tamamen yıkılmıştır. Antik tiyatro, 35 sıralı ve 2 diozomadan (Diazoma, Antik Tiyatrolarda oturma sıralarını ayıran gezinti ve geçiş yerleridir) oluşmaktadır. Burada bulunan dikdörtgen biçimindeki tapınağın hangi döneme ait olduğu bilinmemektedir.

Tapınağın batısında ikinci bir ODEON, güneyinde dorik bir STOA, yapıların biraz aşağısında DIONIZINOS tapınağı üzerinde kurulan kilise bulunmaktadır.

DİĞER TARİHİ ESERLER: Reşadiye mahallesindeki eski Türk evi ile eski Datça mahallesindeki tarihi eserler görülmeye değer yerlerdir.

DOĞA GÜZELLİKLERİ: KARGI, PALAMUTBÜKÜ ve MESUDİYE koyları, Datça yarım adasının görülmeye değer en güzel yerlerdir.

EL SANATLARI: Datça yöresinin elde dokunan Halı-Kilim ve El işi oyaları çok ünlüdür.