Dalyan

Köyceğiz Gölü ile Akdeniz’i birleştiren ana kanal üzerinde bulunan Dalyan, tam bir doğa harikası. 5 bin yıllık tarihine rağmen, bozulmamış olarak sizi bekliyor.

Pek çok ünlü turizm merkezine yakın olmasına rağmen, Dalyan’ın nasıl bozulmadan bugünlere gelebildiğini merak edebilirsiniz. Bunun nedeni, ana yoldan 12 kilometre içeride bulunması. Bu yüzden “Gizli Cennet” olarak günümüze kadar doğal haliyle kalmayı başardı.

Dalyan, Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı bir belde. Nüfusu 5 bin dolayında. Çok sayıda yabancı uyruklu da burada yaşıyor. Adından da anlaşılacağı gibi geçmişte Dalyan’ın en önemli geliri balıktı. Pamukçuluk ise ikinci sırada yer alıyordu.

Bugün ise turizm ön sıraya geçti. Çok sayıda konaklama tesisi yapıldı. Ancak, tesislerin çoğunluğu küçük aile işletmesi. Şu anda toplam 10 binin üzerinde yatak kapasitesine sahip.

Dalaman Havalimanı Dalyan’a sadece 25 kilometre uzaklıktadır. THY, İstanbul ve Ankara’dan Dalaman’a her gün uçmaktadır. Buradan 20-25 dakikalık bir yolculukla Dalyan’a ulaşılır. Yaz aylarında Atlasjet ve Onurair’in de Dalaman’a seferleri vardır.

Özel aracıyla gelenler, Dalyan’a Fethiye, ya da Muğla veya Marmaris yönünden ulaşabilir. Fethiye yönünden gelenler Ortaca üzerinden kolayca Dalyan’a gelebilirler.

Turlar bölümünde göreceğiniz gibi, Dalyan’da denize girilecek çok yer var. Ancak biz size bu sayfada doğa harikası olan İztuzu Kumsalı’nı tanıtmaya çalışacağız.

Bir tarafı tatlı su, diğeri Akdeniz olan bu kumsalın bir benzerinin olmadığı söyleniyor. Kumsal Radar Tepesi’nin eteklerinden başlayıp, Delikada önüne kadar uzanıyor. Dalyanağzı denen bu bölgede, med-cezire bağlı olarak bazen deniz suyu deltaya, bazen de tatlı su Akdeniz’e akar.

Suyun akma hızına ve yönüne bağlı olarak Dalyanağzı bölümündeki kumlar sürekli şekil değiştirir. Dalyanağzı’nda kumların hareketi ile derinlik sürekli değiştiği için büyük tekneler deltaya giremez. Marmaris’ten yolcu getiren büyük tekneler, Delikada önünde demirleyerek, yolcularını Dalyanlı teknelere verirler.

Dalyan’ın yakınından akan Dalaman Çayı’na rafting turları da sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez eğlencelerinden biri haline geldi. Dalyan’ın pek çok yerinden kayaların arasından kaplıca suyu çıkmaktadır. 39 derece sıcaklıktaki bu kükürtlü sular, klörür, sodyum, hidrojensülfür, florür ve radyoaktif radon gazı içermektedir. Dalyan’ın kaplıcaları, geçmişte sadece yöre halkına şifa dağıtıyordu.

İnsanlar çadır kurup, günlerce kür alıyordu. Bu suların, başta metabolizma, sinir, romatizma, siyatik, kadın ve cilt hastalıkları olmak üzere pek çok derde deva olduğuna inanılıyordu. Ameliyat olanlar da nekahat döneminde bu sulardan yararlanıyordu. Bu sulardan Orta (Gelgirme) Kaplıca, 1990’lı yıllarda yeniden düzenlendi ve “Güzellik Çamuru” olarak ünlendi.

Çamur banyosu, günümüzde eğlence kaynağı haline geldi. Burada 2 noktadan sıcak su çıkmaktadır. Bunlardan biri çamur banyosu halindedir. Saniyede 20 litre debisi olan diğer su k,ç,k bir havuz halindedir. Çamura bulanan insanlar, canlı birer heykel haline geliyorlar ve birbirlerinin fotoğraflarını çekerek eğleniyorlar.

Sürülen çamur, yaklaşık 45 dakika bekletiliyor. Kuruyan çamur, deriyi geriyor ve gözenekleri temizliyor. Duşlarda çamur temizlendikten sonra diğer kaplıca kavuzuna giriliyor. Burada 30 dakika kalmanın yararlı olduğu söyleniyor.