Bozburun

Bozburun, küçük bir balıkçı kasabası görünümünde olsa da ekonomik olarak benzerlerine oranla çok canlıdır. En büyük ekonomik kalemi gulet imalatı ve işletmesi olan Bozburun, 2004 yılında merkez limana kayıtlı olan 183 guletiyle (hepsi Bozburun’da imal edilmiştir.) Türk turizminin gelişimine çok büyük katkı sağlamıştır.

Bunun yanında balıkçılık da Bozburun’un önemli bir geçim kaynağıdır. Balık çeşitleri açısından dünyanın en zengin denizlerinden biri olan Ege’nin belki de en güzel koyuna sahip Bozburun, denizin bu cömertliğini olumlu yönde kullanmıştır. Marmaris’in ve çevre ilçelerin balık ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan Bozburun halkı, balıkçılığı dünya normlarına uygun olarak, doğaya saygılı bir şekilde yapmaktadır.

Kayalık, bakir ve kıvrımlı tepelerin arasına sıkışmış Bozburun yarımadasının halkı da en az yörenin doğal dokusu gibi nadir görülen türdendir… Bozburun, hayat mücadelesi esnasında genelde büyük kentlerde kaybolan insancıl değerlerin tam anlamıyla korunduğu, yörenin en güzel teknelerinin yapıldığı ve en bol balığının çıktığı şirin bir balıkçı kasabasıdır. Ayrıca Muğla yöresinde arkeolojik dokusu korunabilmiş yegâne yerleşimlerden biridir.

Hisarönü ve Selimiye üzerinden Marmaris-Bozburun arası 52 km’dir. Nüfusu 2.000’ i aşmaktadır. Yol güzergahı doyum olmaz manzaralar sergiler. Küçük fakat neşeli bir limanı vardır. Mavi tur teknelerinin önemli bir uğrak yeridir. Motel, pansiyon ve lokantaları oldukça iyi hizmet verir. Denizi temiz, çevresi koylarla çevrilidir.

Koyda motor gezileri turistlerin başlıca eğlencelerindendir. Büyük kentlerden gelip ev yaparak yerleşen yazlıkçılar vardır. Bozburun, yörede gulet yapımıyla tanınmış, son yıllarda bir aşama yaparak 30 metre boyunda tekneler yapılmaya başlanmıştır. 26-28 Ekim tarihlerinde Uluslararası Gulet Festivali yapılmaktadır.